Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Отчет за дарителската кампания на читАлнЯта през 2016 г.

Публикувано на 16.02.2017

дарения3892 книги са дарени от екипа на читАлнЯта и Сдружение за градски читални през 2016 г. Изданията са достигнали нови читатели в 52 нуждаещи се библиотеки, читалища и училища в цялата страна като част от постоянната дарителска инициатива на Сдружението.

“Основна мисия на читАлнЯта още от нейното създаване е да дава достъп на повече хора до съвременна и стойностна литература. Ето защо книгите, които гражданите ни носят, но не намират място при нас заради ограничено пространство, решихме да даряваме на други библиотеки в страната и така те да достигат до нови читатели”, споделя Александра Генова от Сдружение за градски читални.

Сред даренията на читАлнЯта има съвременни книги и запазени класики от различни жанрове и на разнообразна тематика. Повечето заглавията са повтарящи се екземпляри на вече налични издания в книжната колекция на читАлнЯта. Сред тях обаче се намират и много специализирана литература и списания. Най-голяма част от даренията са отишли за 19 различни училищни библиотеки. Шестнайсет са направените дарения за читалища в София и страната, 7 - за регионални и градски библиотеки, и още 3 за специализирани университетски библиотеки. Още 7 дарения са направени и за различни независими библиотеки и книжни инициативи като “Пътуващите книги на Стара Загора”, новият високопланински книжен кът на хижа “Козя стена”, дървени къщички за книги в Русе и др.

Можете да видите и пълния ни отчет тук.

Галерия със снимки от направените дарения разгледайте във фейсбук страницата ни тук.

Продължаваме с дарителската ни кампания и през 2017 г. Всяка библиотека, училище и читалище, което има нужда от нови книги, може да се свърже с екипа на книжната точка на имейл chitalnyata@gmail.com или, за да уговори дарение.