Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден с книжни събития, игри и награди

Публикувано на 17.08.2016

Разнообразни книжни инициативи за нови и редовни читатели ще очакват гражданите на столицата във и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди. Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, парнтьор на читАлнЯта още от нейното създаване.

1 god chitalnyata - ivan shishiev

Отбелязването на рождения ден на читАлнЯта започна още на 29 юли, когато всеки жител на София имаше възможност да си направи читателска карта без да дарява книга. Ден за свободно издаване на читателски карти ще бъде и 1 септември, когато се предвижда кулминацията на инициативите. От началото на август в читАлнЯта стартира и инициативата „Книга на сляпо”, която продължава до края на месеца и предизвиква вече записаните читатели да експериментират с избора на четиво, като знаят само една дума от заглавието й. В част от предварително опакованите томчета са скрити и специални „златни билети”, които ще донесат на най-големите късметлии книжни подаръци от VIVACOM.

В програмата за рождения ден на читАлнЯта ще бъдат зарадвани и най-малките любители на книгите - децата, със специално събитие на 21 август, неделя. От 17:00 часа в пространството около стъкления павилион ще стартира детска работилница за рисувани камъчета, в сътрудничество със сайта Detskiknigi.com. С нея всички малки и големи любопитковци ще научат повече за нашата азбука, ще имат възможност да изпишат буквата си на глаголица и кирилица върху камъче и да се научат да разчитат тайния код на детективската кореспонденция.

Следващата събота, 27 август, от 17:00 часа, книжното забавление ще продължи с градска литературна игра със сайта „Аз чета” и новото издание на Изгуби се в литературна София. Събитието ще поведе участниците из интересни градски пространства, свързани с автори и книги, и ще провери познанията им за литературния свят. За участие се изисква предварително записване до 25 август на имейл chitalnyata@gmail.com, а пълните условия може да научите на сайта www.azcheta.com и www.читалнята.bg.

Празничните събития за първата година на читАлнЯта ще завършат на 1 септември, четвъртък, когато екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформънс. От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и  нови читателски, авторски и актьорски прочити. Пред читАлнЯта, освен много добро настроение, ще има и специална фото будка, в която гостите ще могат да се снимат за спомен с дървените букви и да изпишат свои послания с тях. По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.