Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

5 години читАлнЯта

Публикувано на 29.07.2020

С  изложба в Градската градина на София читАлнЯта отбелязваме петия си рожден ден на 29 юли. Изложбата разказва за дейността на Сдружение за градски читални през изминалите години: за нашите инициативи, сред които са литературната карта на София, разходките из литературните забележителности на града, проектът Декамерон2020, както и за дарителските акции за обновяване на фондовете на библиотеките в страната.

Събитието ще бъде официално открито на 29 юли от 19 ч. в общинската галерия на открито на алеята пред читАлнЯта в Градската градина. След него е предвидено и афтърпарти в бар “Петък”.

Основната част от снимките в изложбата са дело на Иван Шишиев, авторът на популярната страница Етюд-и-те на София и част от екипа на читАлнЯта. 

читАлнЯта е съвместен проект на Сдружение за градски читални и Общинско предприятие “Туризъм”, Столична община. Книжната инфоточка осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови заглавия от съвременната българска и световна литература, а междувременно популяризира културата на четене в столицата. Освен това функционира като информационен туристически център на Столична община и посреща заинтересовани към българската култура и най-вече литература туристи от цял свят. Пет години след своето отваряне читАлнЯта има над 4000 активни читатели, а библиотечния фонд наброява повече от 6000 тома и постоянно се обновява с едни от  най-новите заглавия на български като всички те са дарения от читатели. Книгите, които не намират място в читАлнЯта, Сдружение за градски читални дарява на други библиотеки в страната и чужбина. За 5 години от читАлнЯта са дарени 26 569 книги към 228 различни регионални, градски, читалищни и училищни библиотеки във всички краища на България.

“Много малко инициативи успяват да издържат пет години. Обикновено за толкова време остава една олющена табелка по програмата, по която са направени. Благодарение на трайното ни партньорство със Столична община обаче и най-вече на нашите читатели ние все още продължаваме да устояваме.”, споделя председателят на сдружението Александър Шпатов.