Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Смъртта е занимание самотно

Тази книга в момента не е налична.
2015
Сиeла
Повече информация

Мъгливо градче в щата Калифорния, където времето е спряло. Тук влакчето от лунапарка прилича на заспал динозавър, червен трамвай искри на завоите, петролните сонди стенат на брега. Тук мъртвец е открит в потопена клетка, приютявала някога лъвове.

Чувствителен, скромен писател с богато въображение и шумна пишеща машина работи по своите разкази близо до един опустошен бряг. Но започват да се случват странни и зловещи „инциденти“. Фаталното присъствие на Смъртта започва да го преслдева навсякъде. Писателят, неочаквано става участник в собствените си мрачни истории. Един по един негови приятели – странници и самотници – падат под нейната безпощадна ръка. Никой не вярва, че сериен убиец броди из улиците. Каква е връзката между наглед случайните събития? На помощ идват един детектив и бивша кинозвезда.

А дали самото градче не става жертва на бясно летящото модерно време?

Романът „Смъртта е занимание самотно“ е публикуван през 1985 г. Това е една от най-зрелите и завършени творби на великия Рей Бредбъри. В нея ясно личи влиянието и стила на писатели като Реймънд Чандлър, Дашиел Хамет и Рос Макдоналд, които са споменати и в посвещението. В главния герой критици и читатели разпознават самият Бредбъри, преди успеха на „Марсиански хроники“. Историята има две продължения описани в „Гробище за лунатици“ (1990) и „Хайде всички да убием Констанс“.

Точно тридесет години след публикуването ѝ българският читател може отново да ѝ се наслади в чудесния превод на Жени Божилова.