Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Хазарски речник – роман-лексикон в 100 000 думи

Тази книга в момента не е налична.
2005
Агата-А
Повече информация

"Авторът съветва читателя да не се захваща с тази книга без крайна необходимост. И ако я докосне, нека това бъде в онези дни, когато усеща, че умът и вниманието му достигат по-дълбоко от обикновено, и нека я чете така, като че хваща огненица или "скоклива" треска, която прескача всеки втори ден и втриса само в женските дни от седмицата..."

Из "Хазарски речник", запазен откъс (?!) от предговора на унищоженото издание (?!) от 1691 г.

Апокрифен средновековен разказ, житие, трилър, роман в писма, роман-а-клеф, уикенд-роман, филофски арт-трилър - всичко в "стоте хиляди думи" на мъжкия и или женския екземпляр на този лексикон (?!). Един роман за историята на духа, за неговата психологическа проекция във времето. Роман, в който всеки сам търси образа на своето лице.

И все пак. След като прочетете вашия "речник", не забравяйте да погледнете и в екземпляра на другия пол. За да останете завинаги пленник на разпятието.

Милорад Павич /1929/ е сред най-четените и най-превеждани днес автори. Професор по история на сръбската литература и история на културата в Белградския университет, още с първия си роман "Хазарски речник" /1984/ се превърна в световна знаменитост. Автор е на още 3 романа, много стихосбирки, няколко сборника с разкази и една драма.