Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Подходящ момент, 1855

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2006
Факел Експрес
Повече информация

Името на чешкия поет, белетрист, есеист и преводач Патрик Оуржедник (1957) нашумя у нас около излизането на неговата кратка история на XX век "Europeana" (2003), получила наградата "Книга на годината" в анкетата на в. "Лидове Новини" (2001) и издадена в повече от 20 страни по света. Оуржедник е автор на три поетични сборника - "Или" (1992), "Как ли пък не" (1996), "Къщата на Босия" (2004), - на експерименталния биографичен роман "Година двайсет и четвърта" (1995), на легендарния "Речник на чешкия жаргон" (1992) и на показалеца за метафорите, идиомите и поговорките в Библията "Нищо ново под слънцето" (1994).
От 1985 г. П. Оуржедник живее в Париж, където превеgда на чешки Кьоно, Виан, Жари, Бекет, Рабле и на френски Ванчура, Холан, Сайферт, Скацел, Ян Забрана и др. Работил е като редактор в тримесечното списание "L`Autre Europe", пише статии за известната "Encyclореdiе Universalis" и за "Речник на литературните произведения" на издателство "Робер Лафон".
Подходящ момент,1855 е последната му книга, излязла едновременно в Чехия и Франция през март 2006 г.
Какъв е изводът от тази забавна сатира, която всъщност постоянно ни говори за съвременния свят? Той несъмнено се съдържа в следната забележка: "Хората, които мислят, че са свободни, никога не се съгласяват помежду си, докато хората, които не мислят, че са свободни, почти винаги се съгласяват с всичко".

Смешната и горчива история на анархистичната утопия на един колкото оригинален, толкова и талантлив писател. Или когато един разказ от 158 страници струва много повече от политическите трактати на същата тема. Александра Ленел-Лавастин, Le Monde

Оуржедник замъглява ориентирите, забърквайки черен хумор и краен скептицизъм, хуманизъм и нихилизъм. Просто блестящо.
Оливие Ступ, Тесnikart

След Еигореапа, която обиколи света, пред нас е същият Оуржедник с не по-малко бурлесковия си Подходящ момент. Да, "светът е пълна лудница"!
Александър Фийон, Livres Hebdo