Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Куклената къща

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2014
Жанет 45
Повече информация

"Куклената къща" (1978) е една от първите книги за възрастни на финландската писателка Туве Янсон (1914–2001) и съдържа дванайсет истории с артисти: не задължително прочути (като Кристо от "Изкуство сред природата"), не непременно съществували (като скулптора с маймунката, който поразително прилича на бащата на авторката), дори не и на всяка цена упражняващи конкретно изкуство (като художника на комикси, който, уморен от успеха си, един ден просто изчезва). В "Куклената къща" артисти са всички, които мислят за красивото, пътуват за мечтано място, колекционират нещо въодушевяващо или просто се вълнуват от човешките взаимоотношения. Както куклената къща от едноименния разказ побира целия живот на своя майстор, така и този сборник с разкази представя в миниатюра живота на своята авторка и нейните читатели: обичта, труда, неудовлетворението, страха, завистта, ревността, копнежа и другите всекидневни падения и триумфи.

* * *
"Този мъдър и ексцентричен сборник изследва затънтените кътчета на нашите отношения с изкуството."
The Times

"В живота на Туве Янсон често няма ясни граници между творческите роли. Разкази и романи, детски книги, комикси, живопис, графика – тя обича да сменя изразните средства... Всичко, създадено от нея обаче, е обединено от упоритата й работа, оригиналното мислене и смайващото й въображение."
Svenska Dagbladet

"Прозата й за възрастни дава една по-мрачна перспектива към нейната родина, където светлина и тъмнина се редуват така, че объркват представите за нощ и ден, суша, езера и море, небеса и хоризонти. Те именно задават рамката на тази книга, която изследва някои необичайни връзки, за да стигне до изненадващи заключения."
The Independent

"Човечно, остроумно и леко диво, както всички произведения на Туве Янсон."
Irish Times

"Разказите на Туве Янсон никога не са твърде красиви или приятни, в тях винаги има някакъв дискомфорт, нещо обезпокоително. Съпротива, която те кара да продължиш да четеш... В едни от историите й всичко е обикновено и реалистично, в други – напълно неординерно. Нещата понякога са казани в прав текст, но често могат единствено да бъдат доловени. Така или иначе, начинът, по който Туве Янсон борави с езика, винаги улучва право в целта."
Litteratur Magazinet

"Живеех в блок в ливърпулските предградия и бях от работническо семейство, но тази жена – бохем, заможна, финландка, лесбийка и чудачка – някак си говореше лично на мен... Такива обогатяващи книги! Едно от нещата, които наистина съм взел от тях е колко са важни малките удоволствия, как животът действително си заслужава да се живее, ако просто сме мили едни с други, правим си хубаво кафе и палачинките ни ги бива – извън това нищо друго няма съществено значение."
Франк Котръл Бойс, BBC News Magazine