Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

читАлнЯта е партньор на наградата за любима детска книга “Бисерче вълшебно” 2016

Публикувано на 16.02.2016

bisercheНасърчаването на интереса към четенето и книгите сред децата е една от основните цели на Сдружение за градски читални, затова и детските книги имат специално място в читАлнЯта. Вярваме, че достъпът до съвременна литература, приветливата обстановка и приятелско отношение, са част от важните стъпки по пътя към превръщането на децата и тийнейджърите в запалени читатели.

За да поощрим още повече нашите най-млади посетители да се наслаждават на хубавите книги, читАлнЯта и Сдружение за градски читални се присъединяват като партньори на националната награда за най-добра детска книга Бисерче вълшебно” 2016.

Инициативата се провежда за четвърти път и е единствената книжна награда в България, чието жури са самите деца. “Бисерче вълшебно” цели да ги запознае с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор е фондация "Детски книги" с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене “Аз чета”. Проектът е подкрепен и от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г., а президентът Росен Плевнелиев е патрон на инициативата за трета поредна година.

Гласуването на сайта www.biserche.com стартира на 9-и февруари и продължава до 17-и април 2016 г., а право на глас имат всички на вързраст между 6 и 15 години. Книгите са разделени в три възрастови категории: "Откриватели" (6-8 г.),  "Мечтатели" (9-11 г.) и "Майстори" (12-15 г.), а допълнителната - “Иноватори”, е за интерактивни и мултимедийни книги. В нея гласуването е пожелателно и е отворено за всички.

biserche logoНа място в читАлнЯта вече могат да се намерерят част от заглавията, номинирани за наградата във всички категории. Книгите са разположени на специален рафт, за да се ориентирате по-лесно.

Ще се радваме да ни съдействате също и за набирането на останалите заглавия от номинациите в трите категории, за да запълним списъка с пълния комплект.

Повече подробности за самата награда, начините на гласуване и всички номинирани заглавия може да научите тук.

Книгите, номинирани за награда “Бисерче вълшебно” 2016, които може да намерите в читАлнЯта:

Категория "Откриватели"

Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта

Котарак Шапкарак

Линдберг. Приключенията на мишлето летец

Японски приказки

Сватби на животни и неща

Червената ябълка

Категория "Мечтатели"

Животът ми като автор на комикси

Мадам Даутфайър

Островът на изгубените

Категория "Майстори"

Алената кралица

Баба праща поздрави и се извинява

ВАНГÒ II. Един принц без царство

Дива вещица

Езерото на водните кончета

Легендата: Героят

Лео и Май

Мина и магията за предсказание

Патилата на шарпланинеца Дон

Писма до мъртвите с любов

Покровителят на крадците

Портокалови дни

Последният елф

Стъклените деца

Сянката над каменната пейка

13-а пряка

Категория "Иноватори"

Нещата, на които не ни учат в училище


*Снимка - Иван Шишиев, Етюд-и-те на София